Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

De Havixhorst

Schiphorsterweg 34-36
7966 AC Schiphorst (Drenthe)
T 0522 441 487
E info@dehavixhorst.nl
www.dehavixhorst.nl
Functie: trouwlocatie, horeca, hotel, zaalverhuur, tuinen.

De Havixhorst is genoemd naar het nabij gelegen buurtschap Havehorst. Have betekent zoveel als bezit en een horst is een verhoging in het landschap. Het achttiende-eeuwse gebouw is nu in gebruik als h ... lees meer
De Havixhorst is genoemd naar het nabij gelegen buurtschap Havehorst. Have betekent zoveel als bezit en een horst is een verhoging in het landschap. Het achttiende-eeuwse gebouw is nu in gebruik als hotel en restaurant.

In 1371 was het goed de Havixhorst of Havehorst eigendom van de belangrijke familie Van den Clooster, maar het huis wordt pas voor het eerst een eeuw later genoemd. Het stond er toen al een tijdje en bestond uit een rechthoekig gebouw van twee verdiepingen gelegen binnen een gracht, waar later nog een poortgebouw bij kwam. Er stonden ook diverse aanbouwen, die een agrarisch gebruik doen vermoeden. In 1658 ruilde de familie het huis met het erf Ibinge in Echten en werd Johan de Vos van Steenwijk de nieuwe eigenaar. Ondanks deze ruil gebruikte de familie De Vos van Steenwijk het huis nauwelijks, dat daarom in verval raakte en bovendien deels door brand werd verwoest. Het gevolg was dat in 1753 Jan Arent de Vos van Steenwijk het oude gebouw geheel afbrak en er een nieuw rechthoekig gebouw van drie verdiepingen neerzette, dat nu nog te bewonderen is.
De ingangspartij is uitvoerig versierd in Lodewijk XIV-Lodewijk XV-stijl en in de voorgevel bevinden zich de wapens van de geslachten De Vos van Steenwijk en Van Isselmuden, de naam van zijn vrouw. Bovendien werden uitgebreide tuinen aangelegd en bijgebouwen neergezet. De laatste eigenaar uit de familie De Vos van Steenwijk overleed kinderloos in 1956 en liet het huis na aan zijn achternichten, die het verkochten. Toen was het een tijdlang in gebruik als bejaardenhuis, tot het in 1981 werd aangekocht door de Stichting Het Drentse Landschap. Tegenwoordig is het in gebruik als hotel-restaurant.
×
Afbeeldingen van De Havixhorst
NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488