Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel De Haar

Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens (Utrecht)
T 030 677 85 15
E informatie@kasteeldehaar.nl
www.kasteeldehaar.nl

Kasteel De Haar zoals dat er tegenwoordig uitziet, is het resultaat een grootscheepse restauratie en herbouw van het kasteel eind negentiende eeuw naar ontwerp van architect Pierre Cuypers.
lees meer

Kasteel De Haar zoals dat er tegenwoordig uitziet, is het resultaat een grootscheepse restauratie en herbouw van het kasteel eind negentiende eeuw naar ontwerp van architect Pierre Cuypers.

Kasteel De Haar is waarschijnlijk in de veertiende eeuw gebouwd. Het was toen in handen van de familie De Haar. Na het overlijden (op enig moment voor 1440) van de laatste mannelijk erfgenaam, Werner De Haar, voor 1440, kwam het kasteel in handen van zijn zuster Josina, die getrouwd was met Dirk van Zuylen. Het bleef in handen van de familie Van Zuylen tot 1641. Het kasteel werd hierna niet meer permanent bewoond, waardoor verval inzette. Via de familie Van Stembors ging De Haar over in handen van de familie Van Zuylen van Nijevelt.
In 1890 vererfde het toen in slechte staat verkerende kasteel op Etienne Gustave Frédéric baron van Zuylen van Nijevelt, getrouwd met Hèlène Caroline Betsy barones de Rothschild. Hij gaf de opdracht tot restauratie van het huis. Onder leiding van architecten Pierre Cuypers en diens zoon Joseph werden de nog bestaande middeleeuwse gedeeltes van het kasteel gerestaureerd, en de ingestorte en verdwenen bouwdelen herbouwd. De restauratie ging echter verder dan dat: de binnenplaats werd voorzien van een ijzeren overkapping, waardoor een nieuwe zaal ontstond. Bovendien werden noordwest- en de noordoostvleugel, die in het oorspronkelijke kasteel niet waren afgebouwd, naar ontwerp van Cuypers nieuw opgetrokken. Het kasteel werd ook voorzien van moderne gemakken zoals centrale verwarming en stromend water, en kreeg een kostbaar interieur in gotische stijl. Om het kasteel werden naar ontwerp van Henri Copijn een nieuwe tuin aangelegd. Hiervoor werd het oude dorp Haarzuilens verplaatst, waarbij alleen een gedeelte van de ruine van de oude kerk werd behouden.
Kasteel en park zijn door baron Thierry van Zuylen van Nijevelt in het jaar 2000 ondergebracht in de Stichting Kasteel De Haar. In 2001 werd vervolgens gestart met een grootscheepse restauratie van kasteel en park, die in 2014 nog steeds gaande is.

×
Afbeeldingen van Kasteel De HaarNKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488