Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Dekemastate

Dekemawei 5
9057 LC Jelsum (Friesland)
T 058- 2570020
E info@dekemastate.nl
www.dekemastate.nl/
Functie: museum, trouwlocatie, kinderactiviteiten, horeca, tuinen.

De Dekema State is een stins gelegen in Jelsum. Het stond eind vijftiende, begin zestiende eeuw bekend als de Camstra State.

De Dekema State was in eerste instantie een eenvoudig vierkant ste ... lees meer
De Dekema State is een stins gelegen in Jelsum. Het stond eind vijftiende, begin zestiende eeuw bekend als de Camstra State.

De Dekema State was in eerste instantie een eenvoudig vierkant stenen gebouw, een zogenaamde `stins`.Vermoedelijk is deze gebouwd in de dertiende eeuw. In het huidige huis is nog een kelder aanwezig die uit deze vroege periode stamt. Waarschijnlijk is deze stins in de vijftiende eeuw verbouwd tot een state. In 1486, als de state voor het eerst in de historische bronnen genoemd wordt, draagt het huis de naam Fetza State, maar als gauw wordt het aangeduid met de naam Camstra State, naar de familie Camstra, de toenmalige bezitters.
Bij het overlijden van Rienck Camstra in 1522 vererfde het huis op zijn dochter Reynsk, die getrouwd was met Hette van Dekema. Hierna is het huis Dekema State gaan heten.
In 1622 vererfde de state op Anna Catharina van Dekema, getrouwd met Jurjen (George) van Ripperda. Hierna kwam het in handen van de families Unia, Doys, Houth en Van Wageningen. In 1996 heeft laatste erfgenaam, Gerard van Wageningen het huis verlaten. Het huis is nu eigendom van de Stichting Dekema State. Het huis is ingericht in de sfeer van de jaren dertig van de vorige eeuw en het lijkt of de bewoners net even weg zijn. Huis en tuin zijn opengesteld voor publiek.×
Afbeeldingen van Dekemastate

NKS | Klooster OLV Ter Eem | Daam Fockemalaan 22, 3818 KG Amersfoort | T 033 51 00 577 | E | KvK nr.: 41149488