Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel-Museum Sypesteyn

Dag van het Kasteel 2016

Nieuw Loosdrechtsedijk 150
1231 LC Loosdrecht (Noord-Holland)
T 035-5823208
E info@sypesteyn.nl
www.sypesteyn.nl/
Openingstijden: 11.00 – 17.00
Entree: Kasteel-museum + tuin: va. 16 jr.: € 9,00, 8-15 jr.: € 4,50, Tot 8 jr. en Museumkaart/Vrienden van Sypesteyn: gratis

 • In het kasteel is een speciale tentoonstelling ingericht in 4 verschillende ruimtes, gewijd aan de eetcultuur in 4 perioden, met gedekte tafels volgens de gewoonten in die tijd.
 • Proeve ... lees meer
  • In het kasteel is een speciale tentoonstelling ingericht in 4 verschillende ruimtes, gewijd aan de eetcultuur in 4 perioden, met gedekte tafels volgens de gewoonten in die tijd.
  • Proeverij `door de eeuwen heen’ in restaurant Spoon op Sypesteyn met een reeks van kleine hapjes uit verschillende tijden.  
  • Speciale high tea. 
  • Varkens en kippen aan het spit. 
  • Workshop kaasmaken. 
  • Voor de kinderen zijn er Oud –Hollandse spelletjes.  

  Tentoonsteling: In de Groene kamer die als ontvangstkamer werd gebruikt ziet u hoe u zou zijn ontvangen ‘op de thee’ bij de Jonkheer, net als Koningin-moeder Emma dat deed in augustus 1927. In de Gotische kamer krijgt u een goede indruk van hoe men at in de middeleeuwen. De tafel is gedekt maar een couvert is er nauwelijks, alleen een mes voor het vlees. In de Gouden Eeuw werd het eten  gevarieerder maar het was niet verfijnd. Wel nieuw was destijds de introductie van specerijen in de Hollandse keuken, die door de VOC werden geïmporteerd. Als afsluiting is in de Hoge Zaal de tafel fraai gedekt met Loosdrechts porselein uit de collectie van Sypesteyn. 

  ×
Afbeeldingen van Kasteel-Museum Sypesteyn
Beschrijving
Het huidige huis Sypesteyn is in de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van jonkheer C.H.C.A. van Sypestein op het terrein waar in de middeleeuwen het kasteel Sypesteyn zou hebben gestaan. Het huis is omgeven door een eveneens gereconstrueerde tuin.

Op de plek waar nu het Kasteel-Museum Sypesteyn staat, heeft een ouder ‘stenen huis’ gestaan. De fundamenten van dit huis zijn bewaard gebleven en deze zijn in 1969 onder leiding van prof. J. Renaud opgegegraven. Naar zijn mening dateerden deze fundamenten van na 1500. Dit huis bleek in 1664 slecht een ruïne te zijn. De toenmalige eigenaar, Cornelis Ascanius van Sypesteyn, liet het toen restaureren, maar al in 1673 is het opnieuw verwoest.

Eind negentiende eeuw heeft jonkheer Henri van Sypesteyn het kasteelterrein met omliggende terreinen opgekocht. Hij wilde het kasteel en de omringende tuin weer herstellen naar de situatie rond 1600. De toren werd herbouwd, vervolgens de zuidvleugel en daarna het bouwblok aan de westkant. Dit complex werd ingericht als museum voor de grote verzameling zeventiende- en achttiende-eeuws antiek van Van Sypesteyn. De tuin was toen ook grotendeels klaar. Van Sypestein toont zich ook hier een echte verzamelaar: hij liet er bijzondere bomen en planten planten, en zette er verschillende historische tuinelementen en smeedijzeren hekwerken in. Door geldproblemen gedwongen, liet Van Sypesteyn in 1924 de bouw van het hoofdgebouw echter stil te leggen. Er is later nog wel iets aangebouwd, maar bij zijn dood in 1937 waren de plannen voor kasteel en tuin nog niet volledig gerealiseerd. Ook later is dit niet meer gebeurd. Het huis is ingericht als museum.

NKS | Postadres: Postbus 123, 3960 BC Wijk bij Duurstede | Bezoekadres: Karel de Grotestraat 30, 3962 CL Wijk bij Duurstede | T 0343 578 995 | E | KvK nr.: 41149488