Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel Oud Poelgeest

Dag van het Kasteel 2016

Poelgeesterweg 1
2341 NM Oegstgeest (Zuid-Holland)
T 071-5174224
E receptie@oudpoelgeest.nl
www.kasteeloudpoelgeest.com
Openingstijden: 10.00 - 16.00
Entree: Gratis entree. Voor enkele activiteiten wordt een bijdrage gevraagd.

Hier voor meer info. De tuin en het huis zijn geopend voor het publiek.

 • Een ... lees meer

  Hier voor meer info. De tuin en het huis zijn geopend voor het publiek.

  • Een glasblazer toont zijn kunsten
  • Kinderen kunnen boogschieten
  • Er zijn rondleiding door het huis om 11.00 uur, 12.30 uur en 14.30 uur
  • De Kasteelbar is open voor een hapje en drankje
  • Tussen 12.00 en 14.00 uur kan er ook geluncht worden
   

   

  ×
Afbeeldingen van Kasteel Oud Poelgeest

Beschrijving
Oud-Poelgeest

Oud-Poelgeest is een zeventiende-eeuwse buitenplaats gebouwd op de plek waar in de middeleeuwen een kasteel heeft gestaan. Dit kasteel werd ook wel Alkemade genoemd, naar de toenmalige bezitters. Tussen 1724 en 1738 was de buitenplaats het zomerhuis van de Leidse hoogleraar geneeskunde en botanicus Herman Boerhaave.

De familie Van Poelgeest wordt gerekend tot de oudste adel van Holland. Zij hadden niet alleen in Oegstgeest dit huis, maar een andere tak van de familie had zich in de eerste helft van de veertiende eeuw gevestigd in Koudekerke, waar zij Groot-Poelgeest en later ook Klein-Poelgeest in bezit hadden. Oud-Poelgeest raakte echter door huwelijk in handen van de familie Van Alkemade, waardoor het huis ook ‘Alkemade’ ging heten.
In 1573 werd Oud-Poelgeest door Spaanse troepen tijdens het beleg van Leiden verwoest. Daarna bleef het tot 1660 in ruïneuze staat. Het kwam toen in handen van Constantin Sohier de Vermandois, die op de fundamenten van het kasteel een nieuw symmetrisch huis liet bouwen in de classicistische ‘Italiaanschen stijl’. Zijn kleindochter verkocht Oud-Poelgeest in 1724 aan Herman Boerhaave, die er de zomers doorbracht. Hij verzamelde en kweekte er kruiden en bomen.
In de negentiende eeuw is Oud-Poelgeest uitgebreid verbouwd. De eigenaar Gerrit Willink liet twee achthoekige torens met peervormige spitsen op het huis aanbrengen, waardoor het een kasteelachtiger uiterlijk kreeg. Tussen 1907 en 1940 stond het huis leeg, waarna het werd aangekocht door de gemeente Oegstgeest. Het werd gerestaureerd en verhuurd aan een exploitatiemaatschappij die het uitbaat als congreshotel. De tuinen zijn open voor het publiek, het huis niet.


NKS | Postadres: Postbus 123, 3960 BC Wijk bij Duurstede | Bezoekadres: Karel de Grotestraat 30, 3962 CL Wijk bij Duurstede | T 0343 578 995 | E | KvK nr.: 41149488