Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel De Haar

Dag van het Kasteel 2016

Kasteellaan 1
3455 RR Haarzuilens (Utrecht)
T 030 677 85 15
E informatie@kasteeldehaar.nl
www.kasteeldehaar.nl
Openingstijden: 09.00-17.00
Entree: Volwassenen: 14,00 - Kinderen 4-12: 9,00 - Extra toeslagen voor Kidstour, slaapkamers en tentoonstellingen - zie website

KIDSTOUR Meer info hier 
- ... lees meer

KIDSTOUR Meer info hier 
--  Fotowedstrijd. Met jouw inzending maak je kans op mooie prijzen zoals een kinderfeestje voor 6 personen.
--  `Op zoek in je pyjamabroek`. Onder leiding van een gids mee naar alle verborgen letters in de slaapkamers en ontvang na afloop een leuk kadootje. 

VERDER Meer info hier
--  Themalezing `Kasteel de Haar in oorlogstijd. In aanloop naar de Dodenherdenking op 4 mei verzorgt Kasteel de Haar van 28 april tot en met 12 mei op doordeweekse dagen de themalezing ‘Kasteel de Haar in oorlogstijd’. Voor het eerst wordt het verhaal verteld over de defensieve betekenis, vijandelijke vuurkracht en militaire motte vanaf de 12e eeuw tot de Tweede Wereldoorlog.
--  De mooiste plekken zélf ontdekken. Bezoekers kunnen voor het eerst in de geschiedenis van het kasteel zélf alle feestzalen in- en uitlopen. Ideaal voor iedereen die liever zelf bepaalt hoe je door het kasteel loopt en waar je langer naar wilt kijken of luisteren. De personeelsruimtes en de feestzalen van het kasteel zijn tijdelijk zélf te ontdekken. Nooit eerder was er ‘zo veel kasteel’ tegelijk te bekijken!
--  Deftig Dutten: Slaapkamergeheimen van De Haar. Voor de 2e keer in 100 jaar opent Kasteel de Haar de slaapkamers waarin beroemde gasten zoals Yves Saint Laurent, Brigitte Bardot en Joan Collins destijds ‘deftig dutten’ op het kasteel. Naast de personeelsruimtes en de feestzalen zijn nu ook de slaapvertrekken weer tijdelijk te zien. Iedereen die geen genoeg van het kasteel kan krijgen kan de speciale slaapkamerrondleiding volgen. Waarom forceerde een kamermeisje de toegang tot de slaapkamer van operadiva Maria Callas? En wat spookte Brigitte Bardot in de nachtelijke uurtjes uit op een brommer in het kasteel?  

×
Afbeeldingen van Kasteel De HaarBeschrijving
Kasteel De Haar zoals dat er tegenwoordig uitziet, is het resultaat een grootscheepse restauratie en herbouw van het kasteel eind negentiende eeuw naar ontwerp van architect Pierre Cuypers.

Kasteel De Haar is waarschijnlijk in de veertiende eeuw gebouwd. Het was toen in handen van de familie De Haar. Na het overlijden (op enig moment voor 1440) van de laatste mannelijk erfgenaam, Werner De Haar, voor 1440, kwam het kasteel in handen van zijn zuster Josina, die getrouwd was met Dirk van Zuylen. Het bleef in handen van de familie Van Zuylen tot 1641. Het kasteel werd hierna niet meer permanent bewoond, waardoor verval inzette. Via de familie Van Stembors ging De Haar over in handen van de familie Van Zuylen van Nijevelt.
In 1890 vererfde het toen in slechte staat verkerende kasteel op Etienne Gustave Frédéric baron van Zuylen van Nijevelt, getrouwd met Hèlène Caroline Betsy barones de Rothschild. Hij gaf de opdracht tot restauratie van het huis. Onder leiding van architecten Pierre Cuypers en diens zoon Joseph werden de nog bestaande middeleeuwse gedeeltes van het kasteel gerestaureerd, en de ingestorte en verdwenen bouwdelen herbouwd. De restauratie ging echter verder dan dat: de binnenplaats werd voorzien van een ijzeren overkapping, waardoor een nieuwe zaal ontstond. Bovendien werden noordwest- en de noordoostvleugel, die in het oorspronkelijke kasteel niet waren afgebouwd, naar ontwerp van Cuypers nieuw opgetrokken. Het kasteel werd ook voorzien van moderne gemakken zoals centrale verwarming en stromend water, en kreeg een kostbaar interieur in gotische stijl. Om het kasteel werden naar ontwerp van Henri Copijn een nieuwe tuin aangelegd. Hiervoor werd het oude dorp Haarzuilens verplaatst, waarbij alleen een gedeelte van de ruine van de oude kerk werd behouden.
Kasteel en park zijn door baron Thierry van Zuylen van Nijevelt in het jaar 2000 ondergebracht in de Stichting Kasteel De Haar. In 2001 werd vervolgens gestart met een grootscheepse restauratie van kasteel en park, die in 2014 nog steeds gaande is.
NKS | Postadres: Postbus 123, 3960 BC Wijk bij Duurstede | Bezoekadres: Karel de Grotestraat 30, 3962 CL Wijk bij Duurstede | T 0343 578 995 | E | KvK nr.: 41149488