Nederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaatsNederlandse Kastelenstichting - kenniscentrum voor kasteel en buitenplaats

Kasteel Duivenvoorde

Dag van het Kasteel 2016

Laan van Duivenvoorde 4
2252 AK Voorschoten (Zuid-Holland)
T 071-5613752
E informatie@kasteelduivenvoorde.nl
www.kasteelduivenvoorde.nl/
Openingstijden: 10.00 - 16.00
Entree: Volwassenen: € 5,00 Kinderen van 13 t/m 16 jaar: € 2,50 Gratis entree voor kinderen t/m 12 jaar, Museumkaarthouders en Leden van Vereniging Rembrandt.

Huis en tuin geopend. Meer info hier

 • Doorlopend mogelijkheid tot rondgang d ... lees meer

  Huis en tuin geopend. Meer info hier

  • Doorlopend mogelijkheid tot rondgang door het huis en de tentoonstelling Upstairs, Downstairs
  • Middeleeuwse muziek in de tuin duur muzikaal gezelschap Datura  Wandelen met picknick over het landgoed
  • Leontine Hoogeweegen vertelt in de kasteeltuin verhalen, over een vrouw met een worst aan haar neus en een vis die kan toveren! Voor iedereen van 6 tot 106 jaar. Luister je mee? Om 13:00-13:30 en 15:00-15:30 uur
  • Koffie/thee met lekkernij in de Marotzaal of buiten op het Voorplein 
  • Neem uw plaid mee en kies een heerlijke plek uit in de tuin voor een picknick!  Bestel uw mand met heerlijke streekproducten van te voren via House of Lords voor slechts € 34,50 voor 2 personen (kinderen € 12,50). Stuur een mail naar sales@houseoflords.nl en wij zorgen dat de mand op 16 mei voor u klaarstaat.
   
  ×
  Picknick mand vooraf te bestellen via: sales@houseoflords.nl
  Picknick mand vooraf te bestellen via: sales@houseoflords.nl×
Afbeeldingen van Kasteel DuivenvoordeBeschrijving
Duivenvoorde is in de dertiende eeuw gebouwd als een grote vierkante woontoren, die in de zeventiende en achttiende eeuw verbouwd is tot het huidige buitenhuis met landschapspark. Het huis is al die eeuwen in bezit gebleven van de familie Van Wassenaer van Duivenvoorde. Het is nooit verkocht, maar altijd door vererving van eigenaar gewisseld.

De vierkante woontoren werd in de late middeleeuwen uitgebreid met enkele woonvleugels, waardoor er meer woonruimte beschikbaar kwam. Dit huis werd in 1631 in opdracht van Johan van Wassenaer ende Duvenvoorde grootscheeps verbouwd, waarbij het het huidige grondplan kreeg. Dit huis werd door Arent IX in 1771 ‘hersteld en vergroot en met tuinen versierd’, zoals de gevelsteen boven de voordeur van het huis nog steeds vermeldt. Bij zijn overlijden vererfde het op zijn dochters en hiermee kwam er een einde aan de rechtstreekse vererving binnen de familie Van Wassenaar en Duivenvoorde.
In het tweede kwart van de negentiende eeuw was Duivenvoorde in handen van jonkheer Nicolaas Johan Steengracht en zijn vrouw. Zij lieten het park moderniseren naar de landschappelijke stijl, waarbij de vroegere symmetrische opzet volledig verdween. Via via kwam het huis tenslotte in handen van Willem Anne Assueer Jacob baron Schimmelpenninck van de Oije. Zijn zuster Ludolphine Henriette was de laatste eigenaresse. Zij bracht Duivenvoorde in 1960 onder in een stichting ter behoud van het huis en tuin. Het huis werd vervolgens gerestaureerd, waarbij het waar mogelijk is teruggebracht naar de toestand van 1631 en 1771.
NKS | Postadres: Postbus 123, 3960 BC Wijk bij Duurstede | Bezoekadres: Karel de Grotestraat 30, 3962 CL Wijk bij Duurstede | T 0343 578 995 | E | KvK nr.: 41149488